Thursday, May 14, 2009

Point of View

PhotoStory Friday
Hosted by Cecily and MamaGeek

Me and my siblings went to Kediri last week end, accompanying my youngest brother Bot and his wife Lin, moved there from Jakarta.
Aku dan saudara-saudaraku pergi ke Kediri akhir pekan lalu, mengantar adik bungsuku Bot dan istrinya Lin pindahan.

It was such a great moment, you know, family time. Spending time with them is never boring. But we had only two days and a night. We spent the night walking around the city. And on Sunday we went up Kelud mount. Climbing? Walking? Nah… by car. We stopped in a parking yard and continued the trip with a little walk to get closer to the crater.
Saat yang menyenangkan, kumpul bersama keluarga.
Bersama mereka tidak pernah membosankan. Tapi kami cuma punya dua hari satu malam. Kami menghabiskan malam jalan-jalan keliling kota. Minggunya kami naik Gunung Kelud. Mendaki jalan kaki? Ngga… naik mobil. Kami berhenti di lapangan parkir lalu melanjutkan dengan sedikit jalan kaki untuk melihat lebih dekat ke kawah.

There is a unique view up there, a lava dome has rose through the center of the crater. You can read about the process, here.
Ada pemandangan unik di atas sana. Sebuah kubah lava telah tumbuh di tengah kawah.
Proses terjadinya kubah itu bisa dilihat di sini

This is a picture of the dome, in that foggy Sunday hi-noon. Dan took this picture with his camera.
Ini gambar kubah itu, dalam suasana Minggu siang yang berkabut. Dan mengambil gambarnya dengan kameranya.



Now, look at the picture closer. Do you see what I see? I see a silhouette of a man screaming bearing pain.
Sekarang perhatikan gambarnya lebih seksama. Bisa kau lihat yang kulihat? Aku melihat siluet orang yang sedang menjerit menahan kesakitan.

I’m talking about point of view. You see what you want to see. And that also for every thing happens in our life.
Aku bicara tentang sudut pandang. Kau melihat apa yang ingin kau lihat. Dan itu juga berlaku untuk banyak hal dalam hidup ini

Some times we find our selves in a deep sadness, or trouble, or we even call it disaster. So ‘turn’ it in an angle until you find goodness in it. And you’ll feel much better.
Kadang kita merasa tengah berkubang dalam kesedihan yang mendalam, atau permasalahan berat, atau malah kita menyebutnya bencana. Maka coba putar sedikit sudut pandang kita, sampai kita menemukan satu sisi baik dari kejadian itu. Dan kita akan merasa jauh lebih baik.

Just like Bot and Lin’s moving from Jakarta to Kediri. That made Lin has to live away from her parents. Indeed, but closer to Bot’s (my) parents who have become her parents in law.
Seperti kepindahan Bot dan Lin dari Jakarta ke Kediri. Ini membuat Lin jadi harus hidup jauh dari orang tuanya. Tapi menjadi lebih dekat ke orang tua Bot (orang tuaku juga) yang sekarang telah menjadi mertuanya.

And oh, this is a picture of us who joined the trip.
Ini mereka yang ikut naik gunung Kelud.



from left to right: Lin, Muy, Non, Ard, Nas, Shib, Ibit, me, Ar, Ir, Bot, Dan

Ngad, Ard’s husband was there too but we lost him. He walked some other direction and we met again on the way down. My #4 brother Bond didn’t stay for the night. He and my parents went home that Saturday evening, back to Wonogiri, because he could not leave her wife End with her 5 months baby at home alone for too long.
Suami Ard sebenarnya ikut, tapi dia jalan-jalan sendiri, ngilang. Baru ketemu lagi waktu jalan turun. Bond, saudara #4 tidak menginap. Sabtu sore dia langsung pulang ke Wonogiri, ngga bisa terlalu lama ninggalin istrinya sendirian di rumah bersama anaknya yang 5 bulan.

This is us: my parents and siblings.
Ini kami: orang tuaku dan kami bersaudara.


Bond, Bot, Mother, Father, Ard, me, Non


11 comments:

Heather said...

It looks like your family had a great time together. I like your view on point of view. If you are having a bad day, find something positive to make it a better day. That's a good way to live life. :)

Heather said...

I have always thought about perspective and how powerful it is. You really can choose joy and happiness in the midst of hard things. I love the picture of you and your siblings! It's so wonderful to have a big family.

Are You Serious! said...

♥ Awesome pictures! Love your point of view! :)

I love family get togethers! HOW fun! ;)

Carrie and Troy Keiser said...

I totally saw your screaming man! And your point of view is so true! Nice looking family you've got.

latree said...

have I used the wrong phrase?
'perspective' sounds to be the right word instead of 'point of view'.

well, you know what I mean lah... that's what is important :D

Jeanette said...

I'm so glad you got to spend time with your family. There is nothing better.

Sang Cerpenis bercerita said...

wah, keren nih blog ada terjemahannya pula. mantap deh. blognya byk juga ya.

Fanya Ardianto said...

setuju banget bu dengan 'point of view'nya
berat-ringan, susah-senang, semua bermula dari 'sudut pandang' kita sendiri ;)

lisaschaos said...

Family time is always great! You guys are a lovely family! I can see the screaming man! :)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

I found this site using [url=http://google.com]google.com[/url] And i want to thank you for your work. You have done really very good site. Great work, great site! Thank you!

Sorry for offtopic